vendredi 5 mai 2017

ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΕΣΗ (PERFORMANCE) ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ομιλία στην Αθήνα, Δευτέρα 8.5.2017

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σας προσκαλούν στη διάλεξη
της Susan Ashbrook Harvey,  καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Brown (ΗΠΑ)
ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΕΣΗ (PERFORMANCE) ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πρόγραμμα "Προφορικότητα και Επιτέλεση στο Βυζάντιο", του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, τη Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 19.00,
στο Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
(Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48).

Η ομιλία θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Virginia Farah Foundation.

Δευτέρα 8 Μαίου 2017, 19.00
Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας,  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35  Αθήνα ( Μετρό: Ευαγγελισμός)


  
 Η Susan Harvey, με βάση τα σχετικά υμνολογικά κείμενα και τις ομιλίες του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, του Ρωμανού του Μελωδού και άλλων Πατέρων της ελληνικής και συριακής γραμματείας, θα επιχειρήσει να αναδείξει τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτιζε το φύλο - και εν γένει το λαϊκό στοιχείο- κατά την τέλεση της θείας λατρείας. 


Σύντομο βιογραφικό
Η Susan Ashbrook Harvey είναι καθηγήτρια Θρησκευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Brown των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ειδικεύεται στις Συριακές σπουδές, στην Ιστορία των πρώτων χριστιανικών αιώνων και στον χριστιανισμό της βυζαντινής και της συριακής παράδοσης, με ειδική αναφορά στις γυναίκες. Είναι επίτιμη διδάκτωρ του Grinnell College (Η.Π.Α.), του Πανεπιστημίου της Βέρνης (Ελβετία) και και του Lund (Σουηδία), καθώς και πρώην πρόεδρος της Ορθόδοξης Θεολογικής Εταιρείας της Αμερικής (O.T.S.A.) και μέλος της Εταιρείας Πατερικών Σπουδών της Βορείου Αμερικής. Έχει επίσης λάβει πολλά βραβεία και υποτροφίες.

Η Δρ. Harvey έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών για τις γυναίκες στην πρωτοχριστιανική περίοδο, για τον μοναχισμό, τη λατρεία των αγίων, την  αγιογραφία και την πρωτοχριστιανική υμνογραφία. Είναι συγγραφέας και έχει συνυπογράψει την επιστημονική επιμέλεια πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα: Song and Memory: Biblical Women in Syriac Tradition (2010), Scenting Salvation:  Ancient Christianity and the Olfactory Imagination (2006), και Holy Women of the Syrian Orient (1998, από κοινού με τον S. Brock). Το τελευταίο διάστημα εργάζεται για το βιβλίο της που φέρει τον προσωρινό τίτλο: Womenʼs Singing and Womenʼs Stories in Ancient Syriac Christianity. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή καριέρα της λαμβάνει μέρος στον επίσημο διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική. 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire