vendredi 1 mars 2019

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει τις πύλες του στην αραβική ποίηση. Τρίτη 5 Μαρτίου 2019


Δελτίο τύπου

Την 5η Μαρτίου 2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 στη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Άραβας ποιητής και διανοούμενος Άδωνης (Ali Esber).
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος θα προσφωνήσει τον τιμώμενο.
Για τη ζωή και το έργο του Άδωνη θα μιλήσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και μεταφράστριά του Ελένη Κονδύλη.
Η Πρόεδρος του Τμήματος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, καθηγήτρια Ρέα Σ. Δελβερούδη θα διαβάσει της Ψήφισμα της Αναγόρευσης στην αρχαία ελληνική, ενώ η Κοσμήτωρ καθηγήτρια Ελένη Μ. Καραμαλέγκου θα  περιενδύσει τον τιμώμενο με την τήβεννο της Φιλοσοφικής Σχολής.
Ο Άδωνης είναι κορυφαίος ποιητής, μεταφρασμένος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης. Γεννήθηκε στη Συρία, και μοιράστηκε τη ζωή του μεταξύ Λιβάνου και Γαλλίας, κατοικεί πλέον στο Παρίσι με την οικογένειά του . Ο ίδιος διδάκτωρ φιλοσοφίας (Université Saint-Joseph, Λίβανος), αλλά με κύρια ενασχόλησή του την λογοτεχνία και τον πολιτισμό, έχει συγγράψει ποιητικές συλλογές με παγκόσμια απήχηση, καθώς και δοκίμια περί τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. έχει διδάξει σε πανεπιστήμια και σπουδαία ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία (όπως Collège de France, Princeton, Université de Génève, Freie Universitët Berlin κ.ά.), ενώ επίσης έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία (όπως το βραβείο Goethe, το βραβείο λογοτεχνίας του Πρίγκηπα Πέτρου του Μονακό, το μεγάλο βραβείο Μπιενάλε της ποίησης στη Λιέγη, κ.ά) και είναι επίτιμος διδάκτωρ ήδη τρεις φορές. Οι δραστηριότητές του σήμερα επεκτείνονται και στις εικαστικές τέχνες, μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, πχ, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν φιλοξενήσεις εκθέσεις του.
Αγαπά ιδιαιτέρως την Ελλάδα, την οποίαν επισκέπτεται συχνά, θεωρεί τον ελληνικό πολιτισμό χοάνη ζωής για τον άνθρωπο, ενώ τον συνδέει στενή φιλία με Έλληνες ομοτέχνους του.
Πέντε τουλάχιστον ποιητικές συλλογές του κυκλοφορούν σε ελληνική μετάφραση, ενώ επίσης κάποιες άλλες μεταφράσεις έργων του θα δουν σε λίγο το φως της δημοσιότητας.
Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα είναι η ύψιστη τιμή ενός Πανεπιστημίου για μεγάλες προσωπικότητες. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα δεχτεί με όλη την επισημότητα τον φιλέλληνα προσκεκλημένο του. Την τελετή αναγόρευσης θα ακολουθήσει ένα σύντομο καλλιτεχνικό δρώμενο (Αθηνά Χιώτη Ερμηνεύτρια, Κυριάκος Υφαντής Ηθοποιός, Κώστας Γιαξόγλου, Πιανίστας).
= == == == =

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire