dimanche 6 mars 2016

Γιάχια Χάκι, Το Καντήλι της Ουμ Χάσιμ, παρουσίαση του βιβλίου στο Επί Λέξει, Ακαδημίας 32 και Ομήρου, Τρίτη 8.3.2016 ώρα 8μμ.

Μια ανθρώπινη ιστορία συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών, στην κορυφαία αυτή νουβέλα ενός πολύ σημαντικού Αιγύπτιου συγγραφέα, του Γιάχια Χάκι.
Μέσα από την οπτική του νεαρού του ήρωα ο συγγραφέας εξερευνά τις αγωνίες της νιότης για προκοπή και κατάκτηση της προσωπικής ταυτότητας, μέσα από τον έρωτα αλλά και δίπολα αντιθέσεων και συνθέσεων, όπως παράδοση και σύγχρονος κόσμος,
Αίγυπτος και Ευρώπη, Ανατολή και Δύση, ορθολογισμός και αυτοπαράδοση στη μαγεία και την ομορφιά του κόσμου. Όλα εκτυλίσσονται με ποικίλες δραπετεύσεις αλλά και ένα αξεπέραστο κέντρο. Την πλατεία της γειτονιάς ελ Σαγιέντα Ζέναμπ στο Κάιρο, τον τόπο των παιδικών του χρόνων. Έναν τόπο γεμάτο κίνηση και μυρωδιές, πολύβουο, τόπο συναντήσεων, τόπο γήινο και χοϊκό, όσο και πνευματικό, τόπο ερωτικό και μαγικό, τόπο που σε εμπνέει να ζεις.
Σας καλούμε σε μια πολυπρισματική προσέγγιση του συγγραφέα, του έργου και του πλούσιου, όμορφου και ζεστού κόσμου του!

Μια εξαιρετική σύμπτωση. Η βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Γιάχια Χάκι, Το Καντήλι της Ουμ Χάσιμ, γίνεται στις 8 Μάρτη, τη μέρα της γυναίκας. Και η σύμπτωση γίνεται ευκαιρία καθώς η γυναίκα είναι μεγάλη αγάπη του συγγραφέα και σημαντικός συντελεστής στις ιστορίες του.
Είναι επίσης ευκαιρία να ξεφύγει κανείς από στερεότυπα ως προς την αντιμετώπιση της γυναίκας στο χώρο του Ισλάμ. Διότι συχνά η λογοτεχνία αποκαλύπτει πολυσύνθετες όσο και βαθιές αλήθειες.




Η καθηγήτρια Ελένη Κονδύλη θα μιλήσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα:
"Το Καντήλι της Ουμ Χάσιμ τρεμοσβήνει ανάμεσα σε πολλά. Τα πολλά της αραβικής λογοτεχνίας".
Η ίδια δηλώνει ως αιτία της ομιλίας της την αγάπη. Αγάπη για τη λογοτεχνία, αγάπη για τη γλώσσα, ιδίως για την αραβική γλώσσα και λογοτεχνία. Το περίφημο أدب
Κοντά σ' αυτά να προσθέσουμε και μια ιδιαίτερη αγάπη για τον Γιάχια Χάκι και τη σπουδαιότερη νουβέλα του.
Καθώς και την αγάπη που τη διακρίνει πάντα σε ότι κάνει και στους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεται.

Ο καθηγητής Γεράσιμος Μακρής θα μιλήσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα:
"Ο Θεός θα το κάνει ξανά και ξανά"
Μαζί του θα εξερευνήσουμε τα θαύματα ως αποδείξεις της ηθικής τάξης του Θεού πέρα και πίσω από την αταξία της καθημερινότητας των ανθρώπων και ως όπλο στα χέρια των αδυνάτων. Την πολιτική της θρησκευτικής εξουσίας και την πολιτική της ορθολογικής επιστήμης ως πεδίο σύγκρουσης, αλλά και παραγωγής νέων υποκειμενικοτήτων.
η κυρία Μίνα Μωραϊτη, διευθύντρια του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης θα μιλήσει για τη γυναίκα και την τέχνη.


Τρίτη 8 Μαρτίου, στις στις 8 μ.μ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire